Het Grootste Zwanenmeer ter wereld Koninklijk Theater Carré

Tuesday, 22 August 2017, 20:00

Meest verrassende danssensatie uit China
Met meer zwanen dan u kunt tellen

Het Grootste Zwanenmeer ter wereld uit China zal komende zomerperiode van 22 augustus t/m 10 september voor het eerst te zien zijn in Carré. Op initiatief van Stardust Theatre, producent van dit indrukwekkende balletfeest, heeft de Engelse topchoreograaf Derek Deane diens prachtige versie van het Grootste Zwanenmeer ter Wereld opnieuw ingestudeerd met het Shanghai Ballet.

In plaats van 16 zwanen ziet men in deze productie 48 zwanen schitteren. De keuze voor balletmaestro Derek Deane was dan ook de meest voor de hand liggende. Deze dans expert heeft met het English National Ballet een enorme reputatie op het gebied van grote arenaproducties. Zo was zijn Zwanenmeer onder andere te zien in The Royal Albert Hall, waar het wekenlang zo’n 5000 bezoekers per voorstelling trok.

Deze grote theaterversie van het Zwanenmeer oogstte vorig jaar in ons land veel succes en lof. De Volkskrant bekroonde de voorstelling met 4 sterren en schreef dat het Zwanenmeer een Zwanenzee is geworden. Daarnaast jubelde men: “Adembenemend… emotioneel… pure lyriek… virtuoos… bijzonder… driedubbele fouettés”.

Omdat Derek Deane een vertaalslag moest maken van een arenaproductie zoals in The Royal Albert Hall naar een theaterversie, vereiste dit heel veel inventiviteit in de choreografie, het resultaat is werkelijk schitterend. Het is nog ontroerender en poëtischer. ”Het zijn als het ware grote schilderijen van Degas, waarbij de verstilde “tableaus” telkens weer tot leven worden gewekt”, zegt Derek die op verzoek van Stardust wekenlang in Shanghai is geweest om met het 100-koppige gezelschap zijn versie van dit Grootste Zwanenmeer in te studeren.

De première vorig jaar in het totaal uitverkochte Grand Theatre in Shanghai was een wereldsensatie – waarvoor nu ook internationaal veel belangstelling bestaat. Wat Derek Deane bereikt heeft met de tientallen Chinese ballerina’s is van een betoverende magie. Zonder de authenticiteit van het Zwanenmeer aan te tasten voegt zijn adembenemende choreografie een prachtig hoofdstuk toe aan deze balletklassieker.

De beeldschone Chinese ballerina’s vormen een betoverend, homogeen geheel, dat in uitstraling en perfectie niet onder doet voor het Bolshoi of Mariinsky Ballet of The Royal Ballet in London. Derek Deane: “Dat was ook mijn grote leerschool. Als solist stond ik op de planken met Rudolf Nureyev en Margot Fonteyn. Ik werkte er in de gouden jaren met choreografen als Sir Frederick Ashton en Kenneth MacMillan. Al die ervaringen uit die tijd heb ik ook kunnen gebruiken in deze versie van Het Grootste Zwanenmeer.” Derek Deane’s belangrijkste uitdaging was, zegt hij, om de Chinese danseressen en dansers hun emoties te laten uiten en hun dans te verenigen met de muziek van Tsjaikovski. “Muziek is de basis van alles bij klassiek ballet. Als dat samen gaat ontstaat er een magie die ontroert en je hart raakt.”

China toont hiermee aan dat het ook op het gebied van het klassieke ballet tot de wereldtop behoort en het Shanghai Ballet vleugels heeft gekregen

http://facebook.com/events/211699432602636

Koninklijk Theater Carré

27,787 likes

Koninklijk Theater Carré, Amstel 115-125, 1018 EM Amsterdam, Netherlands

Open in Google Maps

Koninklijk Theater Carré Reviews